Inheemse bloemen en planten in jouw tuin: de vele voordelen op een rij

pluimvoetbij

De afgelopen jaren staan inheemse bloemen en planten steeds meer in de belangstelling. In sommige gemeentes kun je zelfs subsidie aanvragen voor het gebruik van inheemse bloemen en planten. En misschien dus ook wel in jouw gemeente? Hoe komt het dat lokale overheden steeds meer aandacht hebben voor het gebruik van inheemse planten? In deze blog vertellen we je graag meer over alle voordelen van inheemse bloemen en planten. 

Wat zijn inheemse planten?

Inheemse plantensoorten zijn alle bloemen en planten die van nature in Nederland voorkomen. Hiertegenover staan uitheemse soorten, dit zijn planten die van origine hier niet voorkomen. Een groot voordeel van tuinieren met inheemse bloemen en plantensoorten is dat deze soorten perfect aangepast zijn aan onze weersomstandigheden. Daarnaast groeien veel inheemse soorten het liefst op een voedingsarme bodem en behoeven daarom geen extra potgrond of mest. Een belangrijke eigenschap van inheemse soorten is bovendien dat veel insecten voor hun voedsel en voorplanting van ze afhankelijk zijn. Kortom, inheemse planten zijn bij uitstek geschikt om meer bijen, vlinders en vogels naar jouw tuin te lokken!  

De voordelen van inheemse planten
 • De planten zijn aangepast aan het Nederlandse klimaat
 • Makkelijke groeiomstandigheden
 • Waardplant voor veel insecten (voeding en voortplanting) 
 • De juiste bloeitijd voor insecten
 • Stevige planten & onderhoudsvriendelijk
Verlies van biodiversiteit

Een van de voornaamste redenen waarom inheemse planten steeds meer aandacht krijgen, is omdat de biodiversiteit van de Nederlandse natuur steeds verder afneemt. Dit is bijvoorbeeld goed terug te lezen in een recent rapport van het Wereld Natuurfonds over de Nederlandse natuur. De natuur is lang niet altijd een belangrijk onderwerp geweest binnen de politiek. Onze natuur legt het daarom veelal af tegen de opkomende verstedelijking en intensieve landbouw. Dit heeft als gevolg dat de biodiversiteit afneemt en daardoor kunnen invasieve exoten zoals de buxusmot en eikenprocessierups makkelijker de overhand krijgen. Het is daarom dus fantastisch nieuws dat er steeds meer (lokale) initiatieven zijn om de biodiversiteit in Nederland weer in ere te herstellen.   

Help de natuur en werk met inheemse planten!

Help jij mee de Nederlandse biodiversiteit te herstellen? Werk dan ook eens met inheemse planten soorten in jouw tuin! Benieuwd naar andere tips om de biodiversiteit in je leefomgeving te vergroten? Lees dan ook onze blog: zo vergroot de biodiversiteit in jouw tuin! Alle beetjes helpen, zowel klein als groot! De totale oppervlakte van elke geveltuin, boomspiegel, duiktuin, border of tuin zal gezamenlijk een enorme bijdrage leveren aan het herstel van onze natuur. Zeker als je bedenkt dat er talloze prachtige Nederlandse planten bestaan die zeer geschikt zijn om mee te tuinieren.

Top 6: welke inheemse planten vergroten de biodiversiteit?
 1. Blauwe knoop (Succisa pratensis)
 2. Knoopkruid (Centaurea jacea)
 3. Engels gras (Armeria maritima)
 4. Knopig helmkruid (Scrophularia nodosa)
 5. Bermooievaarsbek (Geranium pyrenaicum)
 6. Grote tijm (Thymus pulegioides)

Kijk ook eens in ons assortiment voor meer voorbeelden van prachtige inheemse planten. Ons assortiment bevat ruim 70 verschillende soorten inheemse planten met uiteenlopende bloeitijden, bloemkleur en favoriete standplaats. Zo is er voor elk hoekje in de tuin een geschikte inheemse plant te vinden, of het nou een droge of natte, een lichte of schaduwrijke plek is! Ook kun je kiezen voor het gebruik van onze inheemse (thema) tuinpakketten, daarmee zit je sowieso goed.

Op naar een meer (bio)diverse, duurzame, en bovenal mooiere leefomgeving! 

Veel plezier met tuinieren!

Heeft u een vraag opmerking of suggestie? We horen graag van u op info@goede-planten.nl

2 gedachten over “Inheemse bloemen en planten in jouw tuin: de vele voordelen op een rij

Reacties zijn gesloten.