Vogels voeren: met deze tips krijg je nog meer vogels in je tuin!

Hoe kun je het beste vogels voeren? 

Wil je ook graag meer vogels in jouw tuin? Weet je alleen niet precies hoe je dit kan aanpakken? Lees dan deze blog! Je kunt namelijk verbazingwekkend veel verschillende soorten vogels naar je tuin lokken met behulp van een paar simpele tips. In deze blog lees je onze beste adviezen over hoe je vogels het beste kunt voeren. We maken hierbij onderscheid tussen het voeren van de vogels in de winter- en in de zomermaanden.

Hoe voer je vogels in de winter?

Tijdens de winter maanden is het voor veel vogelsoorten lastig om voldoende voedsel te vinden. De vogels verbruiken enerzijds meer energie om warm te blijven tijdens koude dagen. Anderzijds, is het voor veel vogels in deze periode lastig om voldoende voedsel te vinden omdat er weinig insecten en/of zaden beschikbaar zijn. Het aanleggen van een vogelvoederplek kan hierbij daarom uitkomst bieden. Hoe pak je het maken van een vogelvoeder plek aan? Verschillende vogels hebben namelijk behoefte aan verschillende soorten voer. Het daarom belangrijk om een mix van zaden, pinda’s en vetbollen aan te bieden. Ook zijn er vogels die vrijwel uitsluitend voer op de grond zullen eten (vink, heggemus en keep) en vogels die juist niet van de grond eten (boomklever, boomkruiper en de bonte specht). 

Wat voor soort voer dien ik te gebruiken?

Het is ten eerste belangrijk om voor voldoende afwisseling te zorgen. Hoe meer variatie in het beschikbare voer, hoe groter de diversiteit aan vogels zal zijn. Hieronder een overzicht van het voer waar wij doorgaans mee werken. Succes gegarandeerd! Het aanbieden van het voer kan het beste zo gevarieerd mogelijk, dus strooi wat voer op de grond of verhoogd plateau, werk met zaad of voedersilo’s of rijg pinda’s aan een touw. Het voer assortiment is reuze. Een kort overzicht:

Pinda’s
Zowel ongepelde als gepelde pinda’s zijn zeer geliefd bij veel vogels, denk hierbij aan pimpelmees, koolmees, vink, kepen, grote bonte specht, roodborst. Koop het liefst niet de goedkoopste pinda’s omdat deze niet altijd gecontroleerd worden op schadelijke schimmels. 

Vetbollen
Vetbollen zijn in trek bij de meeste vogels, zoals kool- en pimpelmezen, staartmezen, groenling, vlaamse gaai en de grote bonte specht. Kijk hiervoor bij gerenommeerde websites voor kwalitatief goed voer (zoals vivara), dit zorgt ervoor dat er geen restproducten van bijvoorbeeld frituurvet in jouw vetbollen voorkomt.

staartmezen

Pindakaas
Pindakaas is zeer geschikt om vogels mee te voeren. Kijk hiervoor ook eens bij je lokale supermarkt, soms zijn deze groot verpakkingen namelijk goedkoper dan de vogelvoer pakketten. Let er wel op dat je pindakaas koopt met 0% zout. Anders krijgen onze vliegende vrienden te veel dorst en een hoge bloeddruk 😉 Zelf gebruiken wij de emmertjes pindakaas van het Jumbo huismerk. Pindakaas is zeer geliefd bij de meeste soorten vogels, denk aan de grote bonte specht, koolmezen, pimpelmezen, boomkruiper en zelfs de boomklever is hier regelmatig op zoek naar pindakaas. Wij plaatsen elke jaar (tijdelijk) een paar mooie boomstammen rechtop in de grond en boren vervolgens een paar flinke gaten in de stam. Deze gaten vullen wij vervolgens dagelijks met pindakaas. Op deze manier kunnen vogels er makkelijk bij maar andere ongedierte, zoals ratten, niet. 

Nyjerzaad
Nyjerzaad is een donkerzwart zaad afkomstig van de Gingellikruidplant (Guizotia abyssinica) en bevat een hoog percentage aan olie. Dit voer is de absolute favoriet van putters, sijsen en kepen. Sinds dat we dit in een speciale voedersilo aanbieden blijven de kepen de hele winter rondhangen.

Meelwormen 
Je treft (gedroogde) meelwormen vaak aan in kant-en-klaar vogelmix voer, maar je kunt doorgaans (goedkoper) online grotere verpakkingen aanschaffen. Je kunt met meelwormen insecteneters zoals merel, zanglijster, roodborst, heggenmus en winterkoning naar je tuin lokken. 

Grondvoer/zadenmix
Verkrijgbaar bij lokale tuincentrum en veelal ook bij de supermarkt afhankelijk van het seizoen. Dit voer bestaat doorgaans uit een mix van diverse zaden en is geliefd bij de meeste vogels, zoals vinken, mussen, mezen, merels, (holen)duiven maar bijvoorbeeld ook bij fazanten. 

Deze fazant bezoekt de voederplek van goede-planten

Zonnebloempitten
Favoriet bij pimpelmees, vink, putter, grote bonte specht, groenling en huismus. En met een beetje geluk komen er ook goudvink of zelfs appelvink op af.

Waar kan ik verder nog op letten?

– Te veel voeren in een keer is zonde en kan bovendien ongedierte aantrekken 
– Vermijd pindakaas met zout
– Let op de huiskat, geef de kat sowieso bij voorkeur een belletje aan zijn halsband
– De overgebleven netjes laten liggen geeft een risico dat vogels erin blijven hangen. Of nog beter, gebruik een speciale voedersilo voor vetbollen zodat er geen plastic netjes meer nodig zijn.
– Geef geen overgebleven voedselresten, dit bevat doorgaans te veel zout of kruiden en trekt ongedierte aan.
– Plaats je vogelvoerplek naast een bos(je) of takkenhoop, dit zorgt ervoor dat alle vogels kunnen schuilen wanneer roofvogels, zoals sperwers, de voederplek hebben ontdekt. 

Vogels voeren met inheemse planten

In de (na)zomermaanden is het minstens zo belangrijk om de vogels een handje helpen. Dit komt omdat de energiebehoefte van de vogels in deze maanden erg toeneemt door tal van redenen, namelijk het leggen van de eieren, het voeren van de jonge vogels, het verdedigen van het territorium en vervolgens om voldoende reserves aan leggen voor de winter. In de zomermaanden kun je het beste vogels op een natuurlijk manier voeren door te werken met inheemse bloemen en plant soorten in jouw tuin. Op deze manier hebben zowel jij als de vogels plezier van de tuin. Hieronder volgen enkele voorbeelden van prachtige inheemse planten die goed zijn voor zowel vogels (en insecten)

De Grote Kaardebol

De Grote Kaardebol is een prachtige inheemse plant met een unieke bloeiwijze die geliefd is bij vogels. Dit komt omdat in de bladkelken water blijft staan waar ze graag uit drinken en de zaden vormen een belangrijke voedselbron in de winter. Er is een vogelsoort in Nederland die zich écht heeft gespecialiseerd op de Grote Kaardebol, en dat is de putter. Met de aanschaf van deze plant maakt u dan ook een hele goede kans om deze prachtige vogeltjes naar uw tuin te lokken!  Lees meer over de grote kaardebol in onze blog, of kijk in ons assortiment.

De Grote Pimpernel

De grote pimpernel heeft prachtige gekartelde bladeren die frisgroen van kleur zijn en bloemstengels die zo’n 120cm hoog worden. Aan elke bloemstengel komt een veelvoud van de bloedrode bloemaren die geliefd zijn bij vlinders en zweefvliegen. Naast insecten weten ook putters de plant te waarderen, maar dan om de zaadjes. Een bijkomend voordeel van deze plant is overigens dat slakken hem absoluut niet lusten! Lees meer over de grote pimpernel is onze blog, of kijk in ons assortiment

De Grote Centaurie

De grote centaurie staat bekend om zijn fraaie bloemknoppen die in de periode juni tot en met augustus uitbundig bloeien. De paarse-rode bloemen zullen insecten in grote getallen aantrekken. De grote centaurie is erg geliefd bij groenling, putter en kneu vanwege de grote zaden. Lees meer over de grote centuarie in ons assortiment

Inheems tuinpakket kopen
vogelrijkdom

Om het jullie makkelijk te maken hebben we een speciaal inheems planten pakket samengesteld, namelijk vogelrijkdom!  Het pakket ‘Vogel Rijkdom’ is speciaal ontwikkeld om vogels naar je tuin te lokken. Deze planten groeien zowel op vochtige als droge grond, mits ze maar in de volle zon staan! Deze planten bloeien uitbundig, maar zijn met name zo geliefd bij vogels vanwege de vele zaden die ze produceren. Vooral putter, groenling en kneu kun je met dit pakket naar je tuin lokken. Het ‘Vogel Rijkdom’ pakket bestaat uit vijf planten: kaardebolgrote pimpernel, wilde chicore, boslathyrus en knoopkruid. Kijk bij onze inheemse tuinpakketten voor alle thema pakketten.

Heb je een opmerking, suggestie of vraag? Stel hem dan aan ons via info@goede-planten.nl

Ontdek meer van Kwekerij Goede-Planten

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder