Welke inheemse planten zijn goed voor bijen, hommels en vlinders?

Beemdkroon
De beste planten voor meer bijen, hommels en vlinders

Wil jij ook meer vlinders, hommels en bijen in de tuin? In deze blog lees je over onze top 3 inheemse bloemen waarmee je die kleine vliegende vrienden ook naar jouw tuin kan lokken. Met deze bloemen ben je van succes verzekerd!

Wist je dat bijen en hommels vooral af komen op bloemen met een blauw-paarse / ultraviolet kleur. Het is dus ook geen toeval dat onze top 3 bloemen blauw-paars zijn. Het is daarnaast van belang dat de bloemen voldoende nectar en stuifmeel maken, zodat ze uw tuin niet snel zullen vergeten. Houd er bovendien rekening dat sommige soorten insecten langere tijd nodig hebben om zich definitief in een bepaald gebied te vestigen.

1. Beemdkroon (Knautia arvensis)

Beemdkroon is een prachtige plant die veel bijen, vlinders en hommels aantrekt. Het is een vaste plant die zo’n 60cm hoog wordt. De plant maakt enorme aantallen bloemen en bloeit vanaf juni en stopt vaak pas in oktober/november. Deze lange bloeitijd is ontzettend gunstig voor insecten, omdat ze zo ook nog voedsel kunnen verzamelen als de meeste andere planten al lang zijn uitgebloeid. Beemdkroon trekt vele soorten insecten aan, de meest bijzondere daarvan is waarschijnlijk de knautiabij. Deze zeldzame solitaire bij heeft beemdkroon als drachtplant en komt dan ook vrijwel alleen voor op plekken waar deze plant nog groeit.

Latijnse naamKnautia arvensis
Hoogte15-60 cm
Kleur bloemenBlauw-paars
BloeiperiodeJuni t/m november
BodemDroog tot vochtig
Lokatie Zonnig
VoorkomenZeldzaam

2. Grote centaurie (Centaurea scabiosa)

De grote centaurie staat bekend om zijn fraaie bloemknoppen die in de periode juni tot en met augustus uitbundig bloeien. De paarse-rode bloemen zullen insecten in grote getallen aantrekken. In onze kwekerij tuin hadden we vorige jaar maar liefst 10 dagpauwoog vlinders tegelijkertijd op één plant! Grote centaurie is het grotere broertje van knoopkruid (Centaurea jacea), en beide soorten zijn verwant aan de eenjarige, wilde korenbloem (Centaurea cyanus) die vroeger veel op en rond akkers bloeide, maar thans grotendeels is verdwenen. Een bijkomend voordeel van de grote centaurie is dat vink-achtige vogels, zoals groenling, putter en kneu de grote zaden van deze plant maar al te graag eten.

Latijnse naamCentaurea scabiosa
Hoogte30-120 cm
Kleur bloemenRood paars
BloeiperiodeJuni t/m augustus
BodemMatig droog
Lokatie Zonnig
VoorkomenVrij zeldzaam

3. Betonie (Stachys officinalis)

Op nummer 3 staat Betonie! Betonie is een zeer insect vriendelijke plant. Het is een vaste, winterharde plant die prachtige bladrozetten vormt en in de bloeitijd zo’n 30 tot 90 cm hoog kan worden. De plant maakt ontzettend grote getallen bloemen die doorgaans van juni tot en met eind september zullen bloeien. Dit is de favoriete bloem van de grote wolbij en andoornbij. 

Latijnse naamStachys officinalis
Hoogte30-90 cm.
Kleur bloemenRoze-Paars
BloeiperiodeJuni t/m september
BodemDroog to matig droog
Lokatie Zonnig op matig 
VoorkomenZeer zeldzaam
Geplaatst inTop 3