Welke planten groeien in de schaduw?

Pracht in de schaduw

Schaduwplanten kopen? Dat kan!

Bijna elke tuin heeft wel schaduwrijke plekken; denk bijvoorbeeld aan de noordkant van het huis of onder een grote boom. Het vinden van planten die goed groeien in de schaduw kan behoorlijk lastig zijn. De combinatie van een droge bodem en gebrek aan licht maakt het voor de meeste planten lastig om goed te kunnen groeien. Gelukkig zijn er wel degelijk plantensoorten die in deze omstandigheden goed groeien én mooi zijn. Ons inheemse plantenpakketPracht in de Schaduw’ bestaat uit bloeiende planten die het goed doen in de (half)schaduw. Daarnaast zijn ze allemaal zeer geschikt als voedselbron voor bijen en vlinders. Dit pakket bestaat uit de volgende inheemse planten:

Welriekende agrimonie (Agrimonia procera)

De Welriekende Agrimonie. De agrimonie is een plant die uitstekend groeit op wat drogere plekken en (half)schaduw. De gele bloemen bloeien van juni tot en met eind augustus en zijn zeer aantrekkelijk voor insecten zoals bijen en vlinders. Wanneer de plant is uitgebloeid komen er prachtige nootjes/zaden aan met zachte stekeltjes, die functioneren als een soort klittenband. Passanten zoals tuinbroeken of teckels nemen deze zaadjes overal mee naar toe. =)

Knopig helmkruid (Scrophularia nodosa)

Knopig helmkruid is een zeer sterke plant die het uitstekend doet in volle schaduw en droge grond. De plant maakt grote getallen kleine (helmvormige) bloemetjes die enorme aantallen hommels en solitaire bijen aantrekken. Dit is een van de weinige planten die niet fel blauw-paarse bloemen heeft om insecten aan te trekken. Deze inheemse plant is de waardplant voor de Helmkruidvlinder (Shargacucullia scrophulariae). Nou stelt dit nachtvlinderje wellicht niet heel veel voor qua uiterlijk, maar de (dagactieve) rupsen zijn ontzettend mooi om te zien. Deze schitterende rupsen zullen vroeg in het jaar de knopen van de plant opeten maar niet getreurd: deze plant heeft een tweede groeispurt en zal vlot herstellen en nog uitbundiger gaan bloeien. Een van onze absoluut favoriete schaduwplanten! De plant kan zo’n 120cm hoog worden en boeit van juni tot en met september.

Bosandoorn (Stachys sylvatica)

De bosandoorn is een plant uit de Lipbloemenfamilie. Dit is een donkerpaars/rood bloeiende plant die (zoals de naam al weggeeft) doorgaans groeit in bossen. Ofwel, perfect voor jouw schaduwtuin! De plant wordt zo’n 600cm tot wel 800cm hoog en bloeit van juni tot en met eind augustus met delicate paarse bloemetjes.

bosandoorn

Gele dovenetel (Lamium galeobdolon)

De gele dovenetel is een bodembedekker die uitstekend groeit in de schaduw en goed bestand is tegen droge grond. Al vroeg in het voorjaar (april-juni), wanneer er nog maar weinig bloeit, maakt deze plant al grote aantallen gele bloemetjes waar de eerste bijen en hommels erg dankbaar om zijn! De plant blijft doorgaans laag bij de grond (15-60cm) en zal de bodem makkelijk bedekken zodat onkruid er niet meer doorheen komt.

Biologische inheemse plantpakketten

Pracht in de schaduw is een van onze inheemse tuinpakketten. Alle pakketten bevatten biologisch gekweekte wilde planten die zeer geschikt zijn om bijen en vlinders naar jouw tuin te lokken.

Pracht in de schaduw

Met deze tuinpakketten is er voor elk stukje land, een mooie inheemse plant!