✔ Uitgebreid assortiment inheemse planten

✔ Goed voor bijen, vlinders en vogels

✔ Duurzame teelt zonder gif- en kunstmest

0 items

Home » Welke inheemse planten kies je voor in een pot?

Welke inheemse planten kies je voor in een pot?

Inheemse planten voor potten en bakken

”Welke inheemse planten zijn geschikt voor in een pot? En welke soorten juist niet?” Een vraag die ons regelmatig wordt gesteld, want potten zijn nou eenmaal erg populair. Planten in pot zijn namelijk een mooie oplossing als je een balkon of (dak)terras hebt. Maar ze kunnen natuurlijk ook goed gebruikt worden om je tuin of terras verder aan te kleden. Maar waar begin je? Hoe groot dient de pot of bak te zijn? Welke planten zijn geschikt? En hoeveel planten heb je eigenlijk nodig? In dit artikel helpen we je graag op weg. Wij delen onze ervaringen en geven voorbeelden van geschikte inheemse planten combinaties voor in pot.

Inheemse planten: de beste bloemen voor bijen en vlinders

Inheemse planten zijn alle soorten die van nature in Nederland groeien. Hiertegenover staan uitheemse soorten, dit zijn planten die van origine hier niet voorkomen en cultivars die zo gekweekt zijn dat ze vaak veel minder interessant zijn voor vlinders en bijen.

Van oudsher worden met name uitheemse planten gebruikt voor de aanplanting van potten en bloembakken. Deze soorten zijn geselecteerd op hun sprekende kleuren, sierbloemen of (ongebruikelijke) bloeitijden. Een bekend voorbeeld is de hortensia: een uitbundig bloeiende plant, maar de bloemen zijn steriel, bevatten geen stuifmeel of nectar, en helaas vinden onze insecten deze planten dan ook niet interessant. Een ander nadeel van de goedkope plantjes (geranium, petunia) die je bij tuincentra of bouwmarkten kunt kopen is dat ze stijf staan van de giftige bestrijdingsmiddelen. Als bijen en vlinders daarvan eten kunnen ze sterven, en mochten ze hun eitjes erop afzetten dan gaan de rupsen na enkele happen al dood. Het gebruik van biologische inheemse planten is de beste keuze voor een biodiverse leefomgeving voor mens en dier. Het grote voordeel van inheemse planten is namelijk dat onze bijen, hommels en vlinders perfect aangepast zijn aan deze planten.

LEES OOK
Zo vergroot je de biodiversiteit in jouw tuin

Bloemenwei

Inheemse planten vormen een natuurlijke bron van voedsel en veel insecten zijn ervan afhankelijk voor hun voortplanting. Een ander bijkomend voordeel is dat inheemse planten perfect aangepast zijn aan ons klimaat en dat maakt deze planten ook nog eens onderhoudsvriendelijk.

Het goede nieuws is dat er talloze prachtige inheemse soorten zijn die geschikt zijn voor potten of bakken. Dus wil je graag bijdragen aan een natuurvriendelijke leefomgeving en het herstel van de biodiversiteit? Kies dan voor biologische inheemse planten. Elk stuk(je) grond telt mee en kan de basis zijn voor een grote verscheidenheid aan inheemse soorten.

Inheemse planten voor potten en bakken

Potten zijn met een reden zeer geliefd want ze zorgen voor de aankleding van jouw tuin, balkon of (dak)terras. Voor een natuurlijke uitstraling kiest men bij voorkeur voor terracotta, (vorstbestendige) keramische potten. Zelfs plastic potten kunnen in aanmerking komen als men er een houten plantbak omheen timmert (of koopt). Belangrijk is dat de potten en bakken voldoende drainage hebben, zodat het water niet langdurig in de bodem van de pot blijft staan. Dit kan namelijk leiden tot het rotten van de wortels en vorstschade in de winter. Goede drainage kan men gemakkelijk bereiken door op de bodem een laagje dakpanscherven, of puin aan te brengen. In een pot van 20cm hoog is een laagje van 2cm scherven al voldoende.

De bak of pot wordt vervolgens gevuld met potgrond. Bij voorkeur gebruikt men biologische potgrond, met zo min mogelijk veenturf. Kijk hiervoor bijvoorbeeld ook eens op de website van bio-kultura. Boomschors, bladaarde of houtsnippers kunnen eveneens helpen om de vochthuishouding te verbeteren. Let overigens wel op dat je de pot vult tot maximaal 1 tot 2cm onder de rand. Hierdoor stroomt de pot niet over tijdens het water geven en kun je dus zuiniger omspringen met je (regen)water.

Verzorging

Inheemse bloemen en planten hebben in de tuin weinig verzorging nodig. Deze planten komen van nature in ons land voor en zijn daarmee perfect aangepast aan het klimaat. Planten in pot zullen daarentegen wel vaker water nodig hebben dan wanneer zij in de volle grond staan. Planten in pot drogen namelijk sneller uit, zeker op een zonnige of winderige plek zoals een balkon. Dus hoe droger de standplaats des te vaker dient men water te geven.

Water geven

Water

Plant in kleiner formaat bakken bij voorkeur soorten die die van nature op droge plaatsen groeien. In grotere bakken is er meer buffer vermogen qua vocht, dus is er een grotere verscheidenheid aan soorten mogelijk.

De bladeren van veel planten kunnen in de volle zon slap gaan hangen. Dit is een normaal verschijnsel en gebeurt wanneer de plant meer vocht verbruikt dan het kan ophalen vanuit de wortels. Dit is op zich niet erg, maar het is wel belangrijk om in de gaten te houden. Hangen ze in de avond of ochtend namelijk nog steeds slap? Of is de aarde volledig uitgedroogd? Dan is het belangrijk om snel wat extra water te geven. Een bloembak in de volle zon, en relatief kleine potten zullen sneller uitdrogen. Kijk ook eens naar het overzicht van onze klimaatbestendige planten.

Snoeien

Naast het af en toe water geven van de planten kan men indien de planten te groot worden deze terugsnoeien. Uitgebloeide bloemen kan men verwijderen om het bloeiseizoen te verlengen. Ook kan men ervoor kiezen om de uitgebloeide bloemen te laten zitten omdat de zaden vaak voedsel bieden voor vogels, en dode stengels schuilplaatsen voor insecten.

Bemesten?

Mest

Geef bij voorkeur geen mest. Inheemse planten groeien van nature op voedselarme plekken. Hoe tegenstrijdig het wellicht ook klinkt, het meest bloemrijke resultaat krijgt men op een voedingsarme bodem. Dit ziet men in de natuur goed terug.

Op plekken waar namelijk veel voedsel in de bodem zit, zullen snelgroeiende soorten zoals braam, zevenblad en brandnetel de overhand krijgen. Bij weinig voeding krijgen alle planten een gelijke kans en zullen bovendien het snelst overgaan tot het vormen van bloemen. Pas na enkele jaren wanneer de planten niet of nauwelijks meer groeien, of de bladeren geel verkleuren dan kan men overwegen een bescheiden hoeveelheid voeding toe te voegen.

Potten en bloembakken

Er zijn talloze prachtige inheemse planten waar men uit kan kiezen. Het is aan te bevelen om een duurzame keus te maken en te kiezen voor vaste planten. Dit betekent dat de planten jaar in jaar uit zullen bloeien. In tegenstelling tot 1 of 2-jarige planten die na de bloei afsterven. Bij het uitkiezen en combineren van planten kiest men bij voorkeur soorten die op een verschillend moment bloeien zodat de bloeiperiode zo lang mogelijk is. De onderstaande selectie bevat inheemse bloemen die het goed doen in pot. Ze zijn ingedeeld naar gelang de plek waar je de pot wilt neerzetten. Uiteraard is het ook mogelijk om meerdere soorten in één bak of pot te combineren, Hierdoor kun je de bloeitijd verlengen wat natuurlijk erg leuk staat, en ook nog eens goed is voor de bijen en vlinders.

Veel plezier met het samenstellen van jouw inheemse pot of bloembak!

Inheemse planten voor potten en bloembakken

Klik op de op de onderstaande afbeeldingen voor meer informatie over de planten.

De vroege voorjaarsbloeiers

De late voorjaarsbloeiers

De zomerbloeiers (laag blijvend)

De zomerbloeiers (middelhoog)

De zomerbloeiers (hoog)

De halfschaduwbak

Een bak met klimrek of leidraad (inheemse klimmers)

Een schaal met droogteminnende soorten

Heb je nog andere goede ervaringen met het werken met inheemse planten in pot op uw (dak)terras? Laat het ons vooral weten!

Lees meer over onze planten

Waarom zijn inheemse heggen zo belangrijk?

Waarom zijn inheemse heggen zo belangrijk?

Inheemse heggen: een enorme boost voor de biodiversiteit. In het Nederlandse buitengebied zijn door ruilverkaveling en intensivering van de landbouw vrijwel alle oorspronkelijke heggen en hagen verdwenen. Zonde, want deze landschapselementen zijn ontzettend belangrijk...

Een WADI aanleggen met Inheemse Planten: hoe doe je dat?

Een WADI aanleggen met Inheemse Planten: hoe doe je dat?

Welkom bij onze gids over WADI’s! In deze blog lees je alles over WADI’s, waarom het een waardevolle toevoeging is aan je tuin, en hoe je er een kunt aanleggen met inheemse planten. Wat is een WADI? Een WADI is een duurzame oplossing voor het beheer van regenwater....

De mooiste inheemse voorjaarsbloeiers op een rij!

De mooiste inheemse voorjaarsbloeiers op een rij!

Het is januari en de eerste sneeuwklokjes komen voorzichtig boven de grond. De donkere en koude dagen zullen straks steeds vaker afgewisseld worden met zachte, zonnige voorjaarsdagen. Tijdens die eerste warme dagen van het jaar gaat men steeds vaker naar buiten. Het...

Pin It on Pinterest

Share This