✔ Uitgebreid assortiment inheemse planten

✔ Goed voor bijen, vlinders en vogels

✔ Duurzame teelt zonder gif- en kunstmest

0 items

Home » De mooiste inheemse bodembedekkers voor in je tuin!

De mooiste inheemse bodembedekkers voor in je tuin!

Welke inheemse bodembedekkers kan ik gebruiken in mijn tuin?

Ben je op zoek naar mooie bodembedekkers voor in je tuin? En wil je het liefst soorten aanplanten die van nature in Nederland voorkomen? Inheemse bodembedekkers die op een duurzame en ecologische wijze geteeld zijn én goed zijn voor de bijen en vlinders?

Dat kan! We hebben een selectie gemaakt van inheemse planten die je hier het beste voor kunt gebruiken. Voordat je begint is het belangrijk om na te gaan waar in jouw tuin de inheemse bodembedekkers moeten komen. Hebben we bijvoorbeeld te maken met vochtige of natte kleigrond? Of komen de planten juist op droge zandgrond? Staan jouw inheemse bodembedekkers straks de gehele dag in zon, of juist op een meer schaduwrijke plek?

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn doorgaans sterke, laagblijvende planten die vaak snel een oppervlakte kunnen bedekken. Het zijn deze eigenschappen die er voor zorgen dat ze perfect geschikt zijn als aankleding langs een terras, rotstuin, of simpelweg om de kale plekken in jouw borders op te vullen. Ook kun je inheemse bodembedekkers planten om de groei van onkruid te beperken. Een ander groot voordeel van inheemse bodembedekkers is dat ze bovendien weinig tot geen onderhoud behoeven én er allerlei insecten, zoals bijen en vlinders, op af komen. Ben je nieuwsgierig geworden naar alle voordelen van inheemse bloemen en planten?

LEES OOK
Welke inheemse planten kies je voor in een pot?

Inheemse bodembedekkers: wat zijn de voordelen?

  • Voor een bij- en vlindervriendelijke tuin
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Bestand tegen droogte
  • Geven onkruid geen kans
  • Voorkomen kale plekken in jouw borders
  • Wintergroen

De inheemse bodembedekkers

Er zijn verschillende inheemse bodembedekkers waar men uit kan kiezen. De onderstaande inheemse bodembedekkers bevat soorten die je kunt planten op een zonnige plek, als planten die meer geschikt zijn voor (half)schaduw. En het mooiste van allemaal? Al deze biologische wilde planten maken prachtige bloemen en daarmee help je de vlinders, hommels en (solitaire) bijen in jouw omgeving! De mooiste inheemse bodembedekkers op een rijtje.

LEES OOK
Zo vergroot je de biodiversiteit in jouw tuin

Steenanjer (Dianthus deltoides)

Volle zon, droog tot vochtige grond, wintergroen, roze bloemen – zeldzaam

De steenanjer is een laagblijvende sterke inheemse vaste plant. De steenanjer vormt een dichte bedekking over de bodem, waarbij de bladeren wat grasachtig aan doen. In de periode juni tot en met september bloeit de steenanjer met talloze prachtige roze bloemetjes. Daardoor past deze wilde plant ook perfect in een siertuin. Steenanjer groeit bij voorkeur op droge tot licht vochtige grond. In onze tuin staat de steenanjer op wat meer droge grond en behoeft eigenlijk geen onderhoud. Steenanjer is goed te combineren met Kleine ruit, Wondklaver, Slangenkruid en Engels gras. Heb je liever vergelijkbare, maar wat grotere anjer-achtige bloemen in jouw border, kijk dan ook eens naar de Kartuizeranjer. Deze leuke soort is polvormend, maar eveneens mooi wintergroen.

Oranje havikskruid (Hieracium aurantiaca)

Zonnig, droog tot vochtige grond, wintergroen, oranje bloemen, vrij algemeen

Oranje Havikskruid is een prachtige inheemse bodembedekker, die uitbundig bloeit met oranje bloemen. De plant heeft licht groene bladeren waar zachte haartjes op komen. De plant breidt zich uit via onder- en bovengronds uitlopers en vormt daardoor vrij vlot dichte zoden op de bodem. De bloemen van deze plant komen zo’n 30 cm boven de bladeren uit. Het leuke van deze prachtige oranje bloemen is dat deze uitsluitend open gaan met zonnig warm weer. De bloemen zijn dan erg in trek bij vlinders en bijen. Oranje havikskruid is een sterke plant die goed groeit op zowel drogere als wat vochtigere plekken in jouw tuin. Ze is uitstekend te combineren met soorten als veldsalie, kleine pimpernel en zwarte toorts.

Kruipend Zenegroen (Ajuga reptans)

(Half)schaduw, vochtige grond, wintergroen, blauwe bloemen, algemeen

Kruipend Zenegroen is een inheemse bodembedekker die je van nature kunt terugvinden in bossen. De plant bloeit al vroeg in het voorjaar (april) met talloze blauw/paarse toorts vormende bloemstengels die ongeveer 15 cm hoog worden. De eerste hommels en bijen van het seizoen tref je geheid op deze plant aan. Kruipend zenegroen groeit het liefst op een wat vochtigere plek in de (half)schaduw. Ook deze plant is wintergroen. Deze plant tref je in vochtige loofbossen vaak aan in combinatie met Gele Dovenetel.

Grote tijm (Thymus pulegioides)

Zon, droge grond, wintergroen, talloze roze bloemen, vrij algemeen

Grote tijm is een laag blijvende inheemse kruidenplant die perfect te gebruiken is als bodembedekker. De plant houdt van droge voedselarme grond en tref je in het wild aan op zandige plekken zoals dijken. Grote tijm is zeer geschikt als omranding langs een terras doordat de plant heel bescheiden over de randen van het terras zal groeien. Grote tijm is wintergroen en maakt in de periode juni tot en met september vele kleine lipvormige roze bloemetjes, die ontzettend geliefd zijn bij hommels. Deze plant is uitstekend te combineren met bijvoorbeeld wilde marjolein.

LEES OOK
Welke planten kunnen goed tegen de droogte en zon?

Engels gras (Armeria maritima)

Zon, droge grond, wintergroen, prachtige roze bloemen, uitzonderlijk lange bloeitijd

Engels gras is eigenlijk geen standaard bodembedekker. Ze is namelijk geen kruipende plant zoals de meeste bodembedekkers, maar een polvormende soort. Deze prachtige, helaas zeldzame wilde plant mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Engels Gras is zeer goed bestendig tegen droogte doordat het diepe penwortels maakt. Deze eigenschap zorgt ervoor dat Engels Gras geen verzorging of water nodig heeft. De bloemen zijn ontzettend populair bij vlinders, bijen en zweefvliegen. De bloeitijd van deze fantastische bodembedekker begint al in april en eindigt vaak pas in november. Engels Gras is goed te combineren met wondklaver, duizendblad, wildemanskruid en grote tijm.

Witte en gele dovenetel (Lamium album en galeobdolon)

(Half)schaduw, wintergroen, gele bloemen, bloeit vroeg in het voorjaar, algemeen

Witte en Gele dovenetel zijn prachtige inheemse bodembedekkers. De bloemen zijn al vroeg in het voorjaar (april) te bewonderen. Zodra de eerste hommels en bijen ontwaken in de tuin, zullen ze te vinden zijn op de Gele Dovenetel. Deze wilde inheemse plant is van nature te vinden op schaduwrijke, wat vochtigere plekken zoals langs bosranden. Deze plant is goed te combineren met Kruipend zenegroen of Grote muur.

Tripmadam (Sedum rupestre)

Zon, wintergroen, gele bloemen, populair bij (solitaire) bijen, zeldzaam

Tripmadam is een zeldzame inheemse vetplant die perfect gebruikt kan worden als bodembedekker en staat graag op droge grond in de volle zon. De plant komt prachtig tot zijn recht in een rotstuin of droog voedselarm grasland. De plant is wintergroen en bloeit met warm gele bloemen in de maanden juni en juli. De bloemen bevatten erg veel nectar en stuifmeel waardoor ze zeer goed bevlogen worden door allerlei soorten (solitaire) bijen.

Kortom, de variatie van inheemse wilde planten die gebruikt kunnen worden voor jouw tuin is enorm! Kijk voor andere prachtige biologische geteelde wilde planten ook eens in ons assortiment of onze inheemse tuinpakketten. Meer informatie over de planten, de bloeitijd en standplaats staat daar per soort vermeld. De inheemse planten kun je online bestellen via het bestelformulier, of door een mailtje te sturen naar info@inhemia.nl Ook voorzien wij u graag van advies op maat. Kom ook gerust een keertje langs op onze kwekerij en bekijk op je gemak de bijbehorende natuurtuin.


Lees meer over onze planten

Waarom zijn inheemse heggen zo belangrijk?

Waarom zijn inheemse heggen zo belangrijk?

Inheemse heggen: een enorme boost voor de biodiversiteit. In het Nederlandse buitengebied zijn door ruilverkaveling en intensivering van de landbouw vrijwel alle oorspronkelijke heggen en hagen verdwenen. Zonde, want deze landschapselementen zijn ontzettend belangrijk...

Een WADI aanleggen met Inheemse Planten: hoe doe je dat?

Een WADI aanleggen met Inheemse Planten: hoe doe je dat?

Welkom bij onze gids over WADI’s! In deze blog lees je alles over WADI’s, waarom het een waardevolle toevoeging is aan je tuin, en hoe je er een kunt aanleggen met inheemse planten. Wat is een WADI? Een WADI is een duurzame oplossing voor het beheer van regenwater....

Welke inheemse planten kies je voor in een pot?

Welke inheemse planten kies je voor in een pot?

Inheemse planten voor potten en bakken ''Welke inheemse planten zijn geschikt voor in een pot? En welke soorten juist niet?'' Een vraag die ons regelmatig wordt gesteld, want potten zijn nou eenmaal erg populair. Planten in pot zijn namelijk een mooie oplossing als je...

Pin It on Pinterest

Share This