De Grote Kaardebol (Dipsacus fullonum)

De Grote Kaardebol is een prachtige inheemse plant met een unieke bloeiwijze die geliefd is bij vlinders, bijen én vogels. De stevige, tweejarige planten van 1-2 meter hoog beginnen rond juli rijkelijk te bloeien met blauw-paarse bloemen die halverwege de bloemaren tevoorschijn komen. De bloei breidt zich vervolgens naar boven en naar beneden uit. De bloemen leveren zowel nectar als stuifmeel en zijn daardoor zeer geliefd bij allerlei (solitaire) bijen, waaronder behangersbijen en groefbijen. Naast insecten is deze inheemse plant ook erg geliefd bij vogels. Dit komt omdat in de bladkelken water blijft staan waar ze graag uit drinken en de zaden vormen een belangrijke voedselbron in de winter. Er is een vogelsoort in Nederland die zich écht heeft gespecialiseerd op de Grote Kaardebol, en dat is de putter. Met de aanschaf van deze plant maakt u dan ook een hele goede kans om deze prachtige vogeltjes naar uw tuin te lokken!

Van nature kunt u de grote kaardebol aantreffen in bermranden, op dijken en andere open plaatsen. Ze zijn niet kieskeurig wat betreft de grondsoort en doen het prima op zowel klei als zandgrond. Ook qua waterhuishouding zijn ze niet lastig en doen ze het goed op zowel vochtige als droge grond. Wel staan ze graag in de volle zon. Deze plant zaait zich gezellig uit waardoor u elk jaar opnieuw van ze kunt genieten. Kortom deze plant mag niet ontbreken in een natuurlijke inheemse tuin! De grote kaardebol is ook terug te vinden in onze inheemse tuinpakketten : vogelrijkdom.

Latijnse naamDipsacus fullonum
Hoogte90-200cm
Kleur bloemenLichtblauw – paars
BloeiperiodeJuli t/m september
BodemDroog tot vochtig
Lokatie Zonnig
VoorkomenAlgemeen
Prijs4,00

Over ons

Wij kweken en verkopen inheemse Nederlandse planten die bij uitstek geschikt zijn om bijen, vlinders en vogels naar uw tuin te lokken.

Heeft u een vraag?

info@goede-planten.nl

%d bloggers liken dit: