Grasklokje (Campanula rotundifolia)

Het Grasklokje behoort tot de Klokjesfamilie (Campanulaceae) en is een overblijvende, inheemse plant. Het natuurlijke verspreidingsgebied omvat de koude en gematigde streken van het noordelijk halfrond. Hier in de Benelux groeit de soort op goeddoorlatende grond, zoals we die aantreffen op zandgrond, krijthellingen en stenige plaatsen, taludbeddingen van spoorwegen en in rotsspleten. De plant groeit graag in graslanden zolang deze niet te veel worden bemest (voedselarm) en het gras niet te hoog wordt. De soort komt lokaal nog vrij algemeen voor in Nederland, maar gaat op de meeste plekken in aantal achteruit. Deze achteruitgang wordt vermoedelijk veroorzaakt in de hoge bemestingsdruk waardoor concurrerende grassen in het voordeel zijn. 

Grasklokjes worden 15-60 cm hoog en de mooie paarse bloemen zijn te zien in de maanden juni tot september. Het is een typische soort van de associatie van schapengras en tijm, een plantengemeenschap die je kunt vinden in de droge graslanden op zandgrond. In onze tuin combineren we grasklokje dan ook met andere soorten van voedselarme graslanden, zoals grote tijm, geel walstro, duizendblad en steenanjer. Een combinatie van deze soorten in de tuin zal erg in trek zijn bij bijen, vlinders en andere insecten.

Latijnse naamCampanula rotundifolia
Hoogte15-60 cm
Kleur bloemenBlauw
BloeiperiodeJuni t/m september 
BodemMatig droog tot vochtig
Lokatie Zonnig tot lichte schaduw
VoorkomenAlgemeen
Prijs4,00

Over ons

Wij kweken en verkopen inheemse Nederlandse planten die bij uitstek geschikt zijn om bijen, vlinders en vogels naar uw tuin te lokken.

Heeft u een vraag?

info@goede-planten.nl

%d bloggers liken dit: