De grote pimpernel: een prachtige tuinplant voor vlinders én vogels

pimpernelblauwtje

De grote pimpernel is een prachtige inheemse plant met een bijzonder verhaal! Deze plant is bovendien zeer geschikt om vlinders, bijen en vogels naar jouw tuin te lokken. Kortom: echt een aanwinst voor iedere tuin! We leggen je graag uit op welke plek in jouw tuin deze plant het best tot zijn recht komt, en zijn we speciaal op pad gegaan om het zeer zeldzame pimpernelblauwtje te fotograferen!

Een prachtige tuinplant voor vlinders én vogels

De grote pimpernel (Sanguisorba officinalis) is een inheemse plant die bij uitstek geschikt als weefplant, maar kan ook heel goed gebruikt worden om wat verticale lijnen in een lage bloemenborder aan te brengen.  De plant heeft gekartelde bladeren die frisgroen van kleur zijn en de bloemstengels kunnen zo’n 120cm hoog worden. De plant maakt zeer grote getallen bloedrode bloemaren die veel bijen en vlinders aantrekken, waaronder het bedreigde pimpernelblauwtje. Naast insecten weten ook vogels zoals putters de plant te waarderen, maar dan om zijn zaadjes. De pimpernel houdt van een vochtige plek in uw tuin met voldoende zon. Een bijkomend voordeel van deze plant in een tuin is dat slakken hem niet lusten. Lees ook onze 5 beste tips tegen slakken.

Een unieke tuintuinplant met een bijzonder verhaal

De grote pimpernel is plant kenmerkend voor (blauw)graslanden*. Deze graslanden kwamen vroeger veelvuldig voor in Nederland. Tegenwoordig is de plant helaas minder algemeen. Deze plant heeft in het verleden al meermaals het nieuws gehaald nadat gemeentemedewerkers de plant en daarmee het leefgebied van de zeldzame pimpernelblauwtje, per ongeluk hadden weggemaaid. Het pimpernelblauwtje is niet alleen een prachtige vlinder maar staat vooral bekend om zijn unieke levenscyclus. Het pimpernelblauwtje legt zijn eitjes namelijk alleen maar op een grote pimpernel. Zodra eitje uitkomen verblijven de rupsen in de bloemknoppen en eten daar de zaden. Na enkele weken laat de rups zich op de grond vallen. Steekmieren zullen de rups vervolgens meenemen naar hun nest. Dit komt omdat de mieren de rups ‘herkennen’ als een eigen larve door de geur van de rups. De rups overwintert vervolgens in het nest en voedt zich met de mierenlarven. Na de winter zal rups zich verpoppen tot het prachtige pimpernelblauwtje. Ben jij ook zo benieuwd hoe deze vlinder er in het echt uit ziet? Goede-planten is voor jullie op zoek gegaan naar deze zeldzame vlinder. We hebben er wat moeite voor moeten doen, maar dat was het meer dan waard!

*Vrij vochtig, voedselarm grasland, vaak met een grote rijkdom aan zeldzame plantensoorten.

De grote pimpernel kopen? Nu kan het!

De grote pimpernel is helaas geen algemene plant en daarom niet verkrijgbaar bij reguliere tuincentra. Wil jij de grote pimpernel toch bestellen voor in je tuin? Kijk voor de grote pimpernel of andere inheemse planten in ons assortiment. Wil je liever nog wat aanvullende informatie over deze prachtige plant lees dan ook onze informatiepagina over de grote pimpernel. Voor bestellingen kun je langskomen op de kwekerij, of we versturen de planten per post. In deze tabel hebben we de belangrijkste informatie over de grote pimpernel nog even kort voor jullie samengevat.

Latijnse naamSanguisorba officinalis
Hoogte30-120cm
Kleur bloemenRood-bruin
BloeiperiodeJuni t/m september
BodemVochtig tot nat
Lokatie Zonnig
VoorkomenZeldzaam

Welke inheemse planten zijn goed voor bijen, hommels en vlinders?
7 inheemse planten waar vlinders op af komen
Waarom de Grote Kaardebol in elke inheemse tuin thuishoort!

Eén opmerking over 'De grote pimpernel: een prachtige tuinplant voor vlinders én vogels'

Reacties zijn gesloten.