Dé 5 beste tips tegen slakken

Wat te doen tegen slakken?

Het is een van de meest gestelde vragen die we ontvangen: ‘Hebben jullie geen last van slakken in de kwekerij’ ? Nou, wij hebben zeker ook wel eens problemen met slakken in de zaaibakken, maar we hebben in de loop der jaren heel wat trucjes geleerd om deze ‘grasmaaiers’ te bestrijden zonder gebruik van pesticiden en andere chemische middelen. In het onderstaande blog leggen we jou dan ook uit hoe jij op een natuurvriendelijke manier met slakken kunt omgaan en welke tips écht werken.

De gevreesde slak

Wist je dat sommige slakken tot wel 7 jaar oud kunnen worden? En dat een slak tot wel 100 eitjes kan leggen? Het is dus van groot belang dat jouw slakken populatie enigszins in balans wordt gehouden. Zo niet, dan kunnen de slakken de overhand krijgen en zal de familie slak zich tegoed doen aan de planten in uw tuin.

Jouw dreamteam:

Padden, kikkers en egels
Slakken hebben vele natuurlijke vijanden en die komen ook in jouw tuin voor. De meest bekende zijn wellicht de padden en kikkers. Maak het daarom voor onze kwakende vrienden zo aangenaam mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld bewust wat stenen en houtstapels plaatsen, dit zijn plekjes waar deze amfibieën maar al te graag gaan wonen.

Een lijstersmidse
Vogels zijn een natuurlijke vijand van de slak. Met name lijsters zijn dol op slakken. Ze hebben zelfs een speciale manier ontwikkeld om de slak uit het huisje te krijgen: ze slaan de slakkenhuisjes stuk op een steen. Zo’n verzameling van kapotte slakkenhuisjes rondom een steen heet een lijstersmidse. Nog niet zo lang geleden hebben we een stukje rotstuin aangelegd bij ons terras (met o.a. grote tijm en gamander) en binnen een week lagen de eerste kapotte slakkenhuisjes er al. Mocht je nog geen lijsters in de tuin hebben, kunt u die het beste lokken door een broedplek voor deze vogels te creëren, zoals een dichte haag. Hier in de tuin hadden we dit jaar weer twee koppeltjes zanglijsters, waarvan er een paartje in een meidoornheg en de andere in een Spaanse Aak heg broedt. Verder houden lijster graag van stukken gras waar ze wormen kunnen vinden.

Top 5: Tips tegen slakken

  1. Lok slakken-eters naar jouw tuin
  2. Plaatst stenen voor een lijstersmidse
  3. Neem kippen of eenden
  4. Controleer af en toe handmatig
  5. Kies voor planten die slakken niet eten

Kippen
Neem kippen (of loopeenden)! Op de kwekerij hebben we een team van zes kippen waarvan de aanvoerder, onze haan Lucius, het team leidt. Onze kippen lopen eens in de zoveel tijd vrij over de kwekerij en verwijderen stelselmatig alle slakken die op hun pad komen. Hou wel een oogje in het zeil want kippen hebben niet al te veel respect voor de jonge plantjes… 😉

Controleer af en toe zelf op slakken
Met de bovenstaande tips zul je je slakken populatie zeker in bedwang houden. Het kan echter niet kwaad om eens in de zoveel tijd handmatig sommige planten of potjes te controleren. Kijk dan zowel onder de pot en controleer de zijkanten. Het zijn met name de grote naaktslakken die niet door vogels of padden worden opgegeten en deze zijn voor ons makkelijk te vinden.

Welke planten eten slakken niet?

Er zijn behoorlijk wat planten waar slakken niet van houden. Er zijn diverse redenen waarom slakken sommige planten niet eten, zoals: een te hard blad hebben, te sterk smaken, ruiken of simpelweg weinig blad hebben. De grote pimpernel heeft geen last van slakken omdat de bladderen te veel looizuur bevat (wat ook in groene thee zit).

De grote pimpernel: een van onze favorieten inheemse planten

Deze planten eten slakken niet

De grote pimpernel (Sanguisorba officinalis).
Duizendblad (Achillea millefolius)
Wild Kattenkruid (Nepeta cataria)
Valse salie (Teucrium scorodonia)
Veldsalie (Salvia pratensis)
Wilde Marjolein (Origanum vulgare)
Kartuizer anjer (Dianthus carthusianorum)
Prachtanjer (Dianthus superbus)
Steenanjer (Dianthus deltoides)

Veel plezier met tuinieren! Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? We horen het graag: info@goede-planten.nl

Eén opmerking over 'Dé 5 beste tips tegen slakken'

Reacties zijn gesloten.